Un estudi afirma que el mètode “és relativament barat i la informació que proporciona podria marcar una diferència real”

Barcelona. (AFP).- Un análisis de sangre podria ajudar a determinar si una dona que pateix càncer de mama  pot recaure abans que els tumors siguin detectables, segons revela un estudi publicat dimecres a la revista Science Translational Medicine.

analisis-de-sangre

L’avenç mèdic, que no arribaria al públic en general durant uns anys, detectaria l’ADN del càncer a la sang. De moment, els investigadors esperen perfeccionar els tractaments personalitzats contra el càncer i potser avançar en el desenvolupament d’una cura.

“Hem demostrat com una simple anàlisi de sang té el potencial de determinar correctament quins pacients experimentaran una recurrència del seu càncer de mama, molt abans del que podríem fer fins ara”, explica l’investigador Nicholas Turner, cap de l’equip d’oncologia molecular de l’Institut de Recerca del Càncer de Londres.

Els científics han pres mostres tumorals i de sang de 55 pacients de càncer de mama en una etapa primerenca de la malaltia. Cada un va ser tractat amb quimioteràpia i es va sotmetre a una lumpectomia. La prova es va realitzar poc després de la cirurgia, i cada sis mesos. De les quinze dones que van experimentar una recaiguda del seu càncer, dotze van ser identificades amb èxit mitjançant anàlisis de sang. I, de mitjana, vuit mesos abans que els tumors fossin visibles amb els mitjans convencionals.

Segons Turner, el mètode, tot i no estar 100% acabat, “és relativament barat i la informació que proporciona podria fer una diferència real per als pacients que pateixen càncer de mama”. “Trigarà anys abans que aquesta prova estigui disponible als hospitals, però esperem arribar a nous horitzons en assajos clínics molt més grans a partir de l’any que ve”, va afegir Turner. El càncer de mama es diagnostica a principis del 95% dels casos.