Una nova tècnica d’imatge de ressonància magnètica ( MRI) desenvolupada per investigadors del Centre Nacional d’Investigació Cardiovascular (CNIC) per canviar el codi de programació de ressonància magnètica s’ha demostrat que és eficaç en la detecció de danys cardíacs després d’un atac cardíac, més ràpid i amb més precisió que les tècniques utilitzades actualment. En concret, permet localitzar més ràpidament l’augment del contingut d’aigua (edema) en el múscul cardíac, cosa que fins ara es podia fer, però que requeria molt de temps per dur a terme l’estudi i posterior interpretació dels resultats.

nueva-resonanciaEl procediment, anomenat Fast T2-GRASE, ha estat validat en un estudi realitzat en model preclínic que s’ha presentat al Congrés Anual de l’American College of Cardiology celebrat a San Diego (EUA), on s’ha distingit com l’estudi espanyol més ben valorat, ja que representa una revolució en el camp ja que la tècnica es pot implementar en qualsevol equip de ressonància per millorar l’estudi dels danys soferts en el cor dels pacients.

L’estudi de ressonància magnètica en la pràctica clínica inclou tècniques d’imatge que intenten detectar un augment del contingut d’aigua (edema) en el múscul cardíac, conseqüència d’un atac cardíac o una infecció. Fins ara, però, aquests mètodes mancaven d’una precisió adequada i tenien una gran càrrega subjectiva en la seva interpretació, explica Rodrigo Fernández-Jiménez, el primer signant de l’obra.

En moviment

La ressonància magnètica és una tècnica molt útil perquè proporciona una gran quantitat d’informació valuosa sense utilitzar la radiació com altres tècniques d’imatge s’apliquen als pacients. Valentín Fuster, director de l’IAC i també autor de l’estudi, apunta, però, que una de les grans dificultats presentades per l’estudi amb ressonància magnètica del cor respecte a altres òrgans és que està en continu moviment “el que fa necessari implementar algoritmes especials per a la correcta visualització dels mateixos”.

Així, segons els investigadors, hi ha altres tècniques considerades una interpretació molt més precisa i objectiva per detectar aquest dany (edema) en el cor. No obstant això, es requereix que l’estudi de ressonància cardíaca que s’està realitzant a un pacient es prolongarà molt de temps, a més de no poder realitzar-se en cap equip del mercat perquè no està disponible per a tots els fabricants. Per tant, aquests mètodes han quedat relegats al món de la recerca, quan paradoxalment són els més útils per estudiar el cor dels pacients d’una manera correcta.